Indonesie

Bali

Bali is een van de meest toegankelijke en veilige eilanden van Indonesië. Daarom is het ook het toeristische eiland bij uitstek. Hier kan je je zoals in de gangbare vakantiebestemmingen gemakkelijk over het eiland bewegen en kom je als ‘verwende toerist’, maar ook als backpacker aan je trekken. Mensen die vroeger ook al naar Bali op vakantie gingen zijn verbaasd over het feit dat het allemaal zo erg veranderd is. Met snelle stappen wordt het eiland steeds toeristischer en kost het steeds meer moeite om het oorspronkelijke Bali nog te zien. En het valt inderdaad op dat waar je ook bent, er altijd (mede)toeristen in de buurt zijn. Ondanks dit alles kan blijft het eiland ongelofelijk mooi.

Wanneer is de beste tijd van het jaar om op vakantie naar Bali te gaan? De temperatuur is er eigenlijk het hele jaar aangenaam. Dus dat zit wel goed. Maar waar wij Nederlanders thuis al genoeg van, is regen. Vandaar dat de droge tijd de beste maanden zijn om naar Indonesië te gaan. En dat is tussen mei en oktober is. Bijkomend voordeel van deze relatief droge tijd is dat de luchtvochtigheid in die periode ook het laagste is waardoor de temperatuur dragelijk is. Bovendien zijn de maanden mei en juni buiten het hoogseizoen en is het gemakkelijk om dan op de bonnefooi te reizen. Er is namelijk genoeg plaats in de lokale hotels.

In het hoogseizoen zijn een aantal stranden bijzonder populair. Kuta en Legian. Twee stranden die vlak bij de luchthaven van de hoofdstad Denpasar liggen. Het massatoerisme van het eiland heeft zich hier geconcentreerd. Eettentjes, hippe strandtenten, clubs en bars. Het lijkt op het Mallorca van Indonesië waar vooral veel Australische jongeren zich te buiten gaan aan alles. Als je het hippe nachtleven in wil, dan mag je dit niet overslaan. Echter, er is nog veel meer mooist te zien op het eiland.

Bali heeft wellicht niet de mooiste stranden ter wereld, of de mooiste watervallen. En het is niet altijd goed georganiseerd. Maar wat Bali zo mooi maakt, is de gemoedelijke cultuur, de tempels, de kleinschaligheid van alles, het kijkje dat je kan nemen in het alledaagse leven van de lokale bevolking en de vriendelijkheid van de mensen. Het beste kan je Bali beleven door een paar bezienswaardigheden te bezoeken en dan vooral te genieten van alles wat je onderweg tegenkomt. De mooie natuur, de rijstvelden, het heerlijke eten. Alles in een even gemoedelijke sfeer.

Op Bali kan je tegen een betaalbare prijs een scooter huren. Voor ongeveer 7 euro per dag exclusief brandstof. Vanuit Denpasar is het met de scooter 40 minuten reizen naar de Tanah Lot tempel te bezoeken. Deze tempel is gebouwd op een rots in de zee en met laag water is de tempel lopend te bereiken. Het is er vaak een drukte, want een toeristische plaats. Maar als je wil kan je er laten zegenen door een paar monniken op het eiland.

Een andere bezienswaardigheid is het stadje Ubud midden op het eiland. Dit stadje is het best te bereiken met de auto. Maar eenmaal in de stad is de beste manier van reizen met de scooter. De sfeer in dit hippie achtige standje is erg relaxed. Hier kan je je een half uur laten masseren voor enkele euro’s. Daarnaast kun je elke avond genieten in een van de vele restaurantjes van het heerlijke eten en vaak ook met rustige livemuziek. In de buurt kan je een tocht doen en eten in een van de vele valleien met een prachtig uitzicht op de rijstterrassen. Deze rijstterrassen bevinden zich overigens overal op het eiland. Vooral in Jatiluwih is het uitzicht adembenemend.

Op Bali is veel te beleven. Een aanrader als je van een tropische bestemming houdt!