Cuba

Varadero

Varadero is een van de mooiste stranden van Cuba. Wit zand, wuivende palmen, azuurblauwe zee. Alles waaraan je denkt bij een Caraïbisch strand. Varadero is een lang schiereiland ten noordoosten van Havana. Tegenwoordig bieden alle grote vakantieaanbieders – ook in Nederland – deze bestemming aan. Eenmaal aangekomen op het vliegveld moet je enig geduld hebben voordat je door de paspoortcontrole bent. Het is nog steeds een gesloten land, maar als je via een van de gerenommeerde vakantieaanbieders boekt, dan wordt het visum voor je aangevraagd. Geduld is dus een schone zaak. Als je eenmaal door de douane bent, dan wordt je meteen per shuttle naar het hotel gebracht. De eerste indruk is dat er eigenlijk weinig verschil is te merken met andere vakantiebestemmingen. Maar als je er wat langer bent dan merk je toch een paar eigenaardigheden. Echter zolang je op het resort aankomt en daar blijft merk je er weinig van. Het enige dat opvalt is de beperkte internet. Meestal in de lounge van het resort is er wifi. Op het internet komen om een appje naar huis te sturen of je e-mailtjes te bekijken is niet zomaar geregeld. Je moet eerst een kaart kopen bij de receptie om daarmee een code in te vullen. Daarmee kan je dan voor een uur het internet op. Voordeel is dat het altijd een gezellige drukte is in de lounge van het resort. Iedereen aan het internetten..

Maar wie heeft er internet nodig op dit prachtige stukje Cuba? Zonder gaat het ook prima. De meeste resorts hebben een eigen stuk strand. De stranden van Varadero zien er werkelijk uit als echte bounty-stranden. Wit zand, blauwe zee en op de achtergrond heerlijke Latijns Amerikaanse muziek. Dit is het paradijs. De mensen zijn erg hartelijk en behulpzaam. Het eten in de hotels is niet uitgesproken goed, maar voldoet aan de standaard. Overigens zijn er buiten de resorts in Varadero maar op een enkele plaatsen restaurants te vinden. Bij sommige resorts moet je eerst een bus, ‘de omnibus’ pakken om naar de dorpjes te gaan waar je souvenirs kan kopen of kan eten. Maar dat is meteen een mooie gelegenheid om wat van het land buiten het resort te zien.

Voor de echte avonturiers is het mogelijk om vanaf Varadero een uitstapje te doen naar de hoofdstad Havana. Dat is aan te raden. De stad heeft een hele eigen vibe. De binnenstad met kleine steegjes geeft het gevoel dat je vijftig jaar terug in de tijd stapt. Overal spelen kinderen tot laat in de straat en de restaurantjes zitten vol.  Voor degenen die van lezen houden, Havana ook de plaats waar de Amerikaanse journalist en schrijver Ernest Hemingway heeft gewoond. Een bezoekje aan zijn stamkroeg lijkt bijna als een soort bedevaartsoord. Dit deel van de stad trekt erg veel toeristen aan. Verderop in de stad klinkt overal de salsamuziek klinkt uit barretjes en clubs over de straat. En als je durft kan je zelf meedansen. Zorg dan wel dat je vroeg gaat, want vanaf 11 uur ’s avonds gaat alles ongeveer dicht. Havana is een must voor elke toerist die Cuba bezoekt.