Zakynthos Navagio Beach

Zakynthos

Op iets meer dan 3 uur vliegen van Nederland ligt het mooie Griekenland. Een van de meest populaire vakantiebestemmingen in Europa staat bekend om de prachtige eilanden met adembenemende kustlijnen, eigen wijngaarden, heerlijk eten en natuurlijk de zon.

Wie hiervan houdt zal op het eiland Zakyntos prima aan zijn trekken komen. Zakynthos is een van de Griekse eilanden in de Ionische zee. Van april tot en met oktober is het hier bijzonder goed toeven. Het weer is aangenaam en de uitzichten adembenemend. Om de mooiste plekken van het eiland te zien, is het aan te raden om een auto te huren. Dat kan prima bij aankomst op het vliegveld. Zo bespaar je meteen een eerste taxirit naar het hotel. Met de auto kan je mooie uitstapjes maken over het hele eiland. Het langste stuk rijden duurt je ongeveer 40 minuten over de hele lengte van het eiland.

De topattractie op Zakynthos is Navagio Bay, oftewel Shipwreck Beach. In vele filmpjes over toerisme in Griekenland komt er wel een shot voorbij van het scheepswrak in de betoverend mooie baai. In het echt ziet het er nog veel mooier uit. Je kunt er over land heen of met een boot. Over land kom je bovenaan de bergkam en kun je de mooiste foto’s nemen. Het mooiste uitzicht krijg je niet vanaf het wandelplatform, maar als je even iets verder loopt naar het eind van de bergkam. Van daaruit is de baai en het scheepswrak mooi te zien. Vanaf de zee is de baai te bereiken met een van de vele excursies die op het eiland te boeken zijn.

Een andere bezienswaardigheid zijn de blue caves aan het noordoostelijk deel van het eiland. Waar door de golven grotten zijn ontstaan in de rotswanden. Hier is het water prachtig blauw en kun je snorkelen. Je kunt hier alleen met een excursie komen en het water is er niet altijd rustig. Snorkelen zit er niet altijd in. Maar het uitzicht is nog steeds adembenemend.

Een apart natuurverschijnsel op het eiland is Xigia Beach. Oftewel een baai waar het water naar zwavel ruikt. Of zeg maar gerust, stinkt. In de bodem en in de rotswanden zit veel zwavel dat door het zeewater langzaam wordt opgelost zodat het vrijkomt in de baai. Lopend van de steile trap af naar beneden komt de lucht je tegemoet. Het is even wennen aan de zee waar niet alleen die doordringende lucht hangt, maar waar ook koud- en warmwater stromen elkaar afwisselen. Het water is, waarschijnlijk door de zwaveloplossing, niet echt helder. Maar de lichtblauwe kleur van het water is erg mooi. Hou er rekening mee dat je nog een paar dagen na het zwemmen naar zwavel ruikt. Men zegt dat het goed is voor de huid. Het zou er zacht van worden. Dus proberen maar!

Het mooie heldere water in het zuiden van het eiland, Laganas beach, heeft nog een bijzonderheid. Dit deel van het eiland is gebied waar de Caretta Caretta schildpad elke zomer te vinden is. De schildpadden leven er tussen juni en september en komen er speciaal om eieren te leggen. Sommige stranden in deze grote baai zijn niet voor toeristen bereikbaar om de leefomgeving van deze beschermde dieren voor het toerisme te beschermen. Op sommige stranden en met excursies in de baai van Laganas kunnen schilpaddden gespot worden. Speciale boten met een glazen bodem nemen je mee het water op, op zoek naar schildpadden.

Zakynthos is een prachtig eiland en zowel voor de zonaanbidder als de avonturier een aanrader!